lauantai 8. joulukuuta 2012

8.12. ja tomaattilimppua

Porin tien varressa Närpiössä on kasvilavaravintola, Linds kök. Sieltä saa lähiruokaa, joka on todella maukasta. Ruokia koristavat syötävät kukat, yrttejä käytetään runsaasti ja tomattiia lisätään vähän joka ruokaan. Kasvilavaravintola on vihreä keidas, jossa vieraat saavat ruokailla tomaattikasvien ja mansikantaimien ympäröimänä lime- ja mandariinipuiden katveessa.

Löysin taannoin kirpparilta Lindin keittiön keittokirjan, jossa on muutamia Maria Bergin ideoimia reseptejä. Maria sai 2006 suomenruotsalaisen Martta-järjestön (Martha Förbundet) ruokakulttuuripalkinnon.

Marian tomaattilimppu
(neljä limppua)

1 kg kypsiä tomaatteja
1 1/2 dl siirappia
1 1/2 dl vettä
50 g hiivaa
1 dl rusinoita
1 1/2 rkl fenkolia
3 dl ruisjauhoja
14-18 dl vehnäjauhoja (määrä riippuu tomaattien mehukkuudesta)
2 tl suolaa

Kuorimattomat tomaatit soseutetaan tehosekoittimessa. Siirappi, rusinat, suola ja fenkoli lisätään. Seos saa vetäytyä kolmisen tuntia. Sen jälkeen liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot ja vaivaa taikina. Anna nousta n. 40 minuuttia. Muotoile taikinasta neljä limppua ja anna jälleen nousta n. 30 minuuttia. Pistele limput haarukalla ja sivele päälle siirappivettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti